Proměna Corsa? Zapojme lidi!

Náš spolek je součástí participativního projektu, který se zabývá možným využitím objektu bývalého kulturního domu Corso. Projekt vznikl jako reakce na plány magistrátu Ústí nad Labem na rekonstrukci části komplexu, kterou vlastní (což je zmíněný kulturní dům; poliklinika, bývalý Prior/dnešní bowling a bývalý dům služeb mají jiné majitele). Je hotová studie i projekt této rekonstrukce, ale místní občané většinou vůbec netuší, co se s tímto objektem má stát. Proto jsme se spojili s přáteli z Participativní platformy pro urbánní kreativitu a kritiku, iniciativy Tmel a organizace Spolka. Součástí poslední zmíněné organizace jsou architektky z TU Berlín a socioložky ze slovenských Košic. Takže nejen po odborné stránce je tento projekt zajímavý, ale i spolupráce napříč státy mu dává jiný rozměr.

Ale proč píši tyto řádky. V neděli 15. května jsme uspořádali na horním parteru Corsa první z řady setkání s místními občany. Debatovali jsme o tom, co jim v Corsu chybí a s čím mají tento objekt spojený. Vznikla zajímavá mapa, zachycující představy respondentů. K občerstvení jsme podávali lahodnou polévku a kávu i se zákuskem. S dětmi jsme hráli piškvorky, badminton či skákali přes švihadlo. Jako zpestření jsme uspořádali i swap oblečení a čtecí koutek. Prostě krásné nedělní odpoledne ve městě v příjemné sousedské debatě. Víme, že jsme tuto událost moc nepropagovali a pokud litujete, že jste se nestavili, nezoufejte. V týdnu 21. až 26. června se můžete těšit na pokračování. Je v plánu mnoho aktivit, které by mohly trochu pozvednout tento zapomenutý kout našeho sídliště.

Všechny aktivity a informace, které se nám podaří získat, povedou k vytvoření dokumentu, který by mohl nejen našemu městu ukázat, že participativní plánování veřejných zakázek má smysl a je velice důležité pro místní komunitu. Držte nám palce ať se vše podaří a zastavte se na další akci na kus řeči, rádi vás uvidíme.