Lidé z komunitních zahrad z obou stran hranice budou v Krásném Březně sdílet zkušenosti

O víkendu 13.–14. dubna proběhne v krásnobřezenské Komunitní a školní zahradě první ze série setkání členů a příznivců spolků, které se věnují budování komunitních zahrad v Ústí nad Labem a Drážďanech. Sdílet se budou praktické zkušenosti, mluvit se bude o působení komunitních zahrad na město, jak v ekologickém, tak v sociálním smyslu, a dojde i na fyzickou práci při přípravě zahrady na další, v případě krásnobřezenské zahrady druhou sezonu.

„V Drážďanech existuje skoro 30 komunitních zahrad, v Ústí nad Labem zatím jen dvě,“ říká Jiří Škoda, předseda spolku Krásné sousedění, který první setkání organizuje, a pokračuje: „Komunitní zahrady mohou představovat důležitý přínos ke kontaktům mezi různými sociálními skupinami, účast nevyžaduje žádné velké finanční nároky, přidat se může každý a každá. Zkušenosti z Drážďan ukazují, že komunitní zahrady pomáhají bourat bariéry mezi lidmi, a to i z jiných kulturních kruhů.“

Do projektu je dále zapojen ústecký spolek Žížala na Terase a drážďanská zahrada Apfelgarten. Další dvě setkání se uskuteční právě na pozemcích těchto dvou spolků. Kromě toho proběhne v Ústí i malý letní kurz němčiny.

„Pro nás jsou komunitní zahrady více než místo pro zahradničení: jsou místem setkávání a aktivního udržitelného utváření vlastního města. Proto je pohled ‚přes plot zahrady‘, tedy výměna zkušeností s jinými zahradami a jejich společenstvími, tak důležitý,“ dodává Škoda.

Víkendové setkání je součástí projektu Urban Gardening ohne grenzen/Urban Gardening bez hranic, jenž je realizován v rámci programu Společný fond malých projektů v EEL spolufinancovaného z Evropského fondu pro regionální rozvoj.