9. června: Přivítali jsme hosty z Německa

V sobotu 9. června jsme v naší Komunitní a školní zahradě přivítali kolegy z Drážďanské komunitní zahrady Apfel Garten. Po návštěvě jejich zahrady jsme se trochu obávali, že je naše vznikající projekty moc nezaujmou, naštěstí se naše obavy ukázaly jako liché. Po drobných zmatcích s dopravou jsme se sešli na trolejbusové zastávce odkud to je jen pár kroků k bráně zahrady. Po krátkém seznámení jsme s kolegy prošli zahradu a představili jim aktuální stav i naše plány do budoucna. Měli zajímavé dotazy i nápady na vylepšení našich pěstebních postupů i mobiliáře. Líbilo se jim umístění i provedení našeho kompostu. Poté jsme se občerstvili domácím koláčem, limonádou a kávou. Po občerstvení jsme se pustili do sázení. My jsme měli pro kolegy připravené sazenice rajčat a oni nám přivezli několik rostlinek rybízu, malin a jahod. Začali jsme tedy s keříky a umístili je mezi námi zasazené rostliny. Poté přišla na řadu rajčata, u sázení jsme i probrali, jak se ideálně o rostliny starat. Byli jsme rádi že s kolegy přijel profesionální zahradník a mohl nám poradit drobné fígle. Vzhledem k tomu, že se nám přiblížila dvanáctá hodina, nadešel čas se přesunout.

Další zastávkou na naší cestě po ústeckých komunitních zahradách byl Veřejný sál Hraničář. Tato zastávka byla v plánu ze dvou důvodů. Jedním je, že Veřejný sál Hraničář působí jako takový inkubátor nápadů a myšlenek, které se propisují do komunitních projektů v našem městě. A ten druhý byl čistě praktický, využili jsme této možnosti k obědu. Uvařili jsme polévku, kuskus a připravili trochu zeleniny a jahod ze svádovské plantáže. Všem, jak sami řekli, „šmakuje moc“. Po obědě kurátorka Galerie Hraničář Martina Johnová v krátkosti představila činnost Hraničáře. Doplnila jí Pavlína Loskotová a představila hostům sérii přednášek a workshopů s názvem „Živá zeleň“, jež pořádá. Parné až letní počasí nás provázelo celý den, a tak malá zastávka v chladu budovy přišla vhod.

Poté jsme se přesunuli do naší poslední zastávky a tou byla komunitní zahrada Žížala na Terase. Tam nás již netrpělivě očekávala Marta Šašková a její kolegové ze spolku. Dělat průvodce a cestovat s kolegy MHD bylo docela dobrodružství, hlavně vzhledem k mé mizerné němčině. Na Terase nás čekalo představení zahrady a její činnosti. Prošli jsme si zahradu a diskutovali nad věcmi, které se řeší snad na každé zahradě. Od pěstebních postupů přes kompostování až ke zpracování produktů zahrady. Trochu se zatáhlo, což jsme všichni uvítali, a tak nás vyzvaly členky spolku Žížala na Terase ke svačince. Nenechali jsme se dvakrát pobízet a ochutnali od každého trošku. Koláče byli opravdu výborné. Mezitím se nám vrátil tlumočník, a tak jsme mohli kolegům představit starou českou hru tlučení špačků. Honza vysvětlil pravidla a pak už jsme se všichni bavili nad pokusy o odpálení špačka. Po chvíli dobré zábavy už nezbylo nic jiného než se s kolegy rozloučit a doprovodit je na zpáteční vlak. Všem se u nás líbilo a věříme, že je to začátek dlouhodobého přátelství.