Květen na zahradě

Květen je v naší zahradě měsícem očekávání. Teplé a slunné počasí posledních dní vytáhlo první sazeničky ze země, začala horentně růst tráva, a my pomalu zjišťujeme co je třeba ještě udělat, aby naše nově vznikající zahrada byla opravdu zahradou.

Tím prvním zážitkem, který proběhl již první květnovou sobotu, byla návštěva několika komunitních zahrad v sousedních Drážďanech. U sousedů v Německu má komunitní zahradničení dlouholetou tradici a stalo se pevnou součástí života ve městech. Proto doufáme, že zde nasbíráme inspiraci a navážeme i dlouhodobou spolupráci. Konkrétně nás čekají zahrada ve čtvrti Prohlis, která je provozována jako sociální zařízení, mezinárodní zahrada v Johannstadtu a jako poslední Komunitní zahrada ve čtvrti Strehlen. O tom, co jsme tam zažili, se podělíme v reportáži na našem webu.

Nejenom zážitky bude naplněn tento měsíc, čeká nás ještě hodně práce. Na čarodějnice se nám podařilo zprovoznit polovinu laviček, a tak již máme kde se scházet. Touto cestou bychom rádi poděkovali všem členům našeho spolku za jejich činnost. Bylo úžasné sledovat tu souhru, když se do něčeho pustí vícero lidí se stejným cílem. No ale zpět k tomu, co nás ještě čeká. Musíme dokončit opravu laviček, zajistit zásobování zahrady vodou a mnoho dalších neméně důležitých drobností. Samozřejmě nesmím zapomenout na sekání trávy, která roste jako o závod.

A v neposlední řadě nás čeká jedno významné výročí, o kterém se mnoho nemluví. Tímto výročím je 130 let od úmrtí Carla Georga Wolfruma. Tohoto významného ústeckého průmyslníka, politika a filantropa si připomeneme 27. května a to procházkou „Po stopách rodiny Wolfrumů v Krásném Březně“ o této události se dozvíte více zde: https://www.facebook.com/events/231662980905834/.

Pěstujeme

Polovina května je důležitým předělem, na který čeká většina členstva naše spolku. Po „zmrzlejch“ je totiž ideální čas pro sadbu velkého množství rostlin: okurky, cukety, artyčoky, rajčata, papriky, lilky, jahody… Naopak první sadbu už půjde začít sklízet, některé ředkvičky si o to už samy říkají. Během května se na naší zahradě objeví také bylinkové a květinové záhony, takže nám pozemek krásně prokoukne.

Chystané akce

Seznam bude průběžně doplňován

11. 5. odpoledne Budujeme a sázíme na nových bylinkovo-kvetoucích záhonech

12. 5. od 10.00 Budování laviček

13. 5. od 10.00 Budování laviček a záhonů

21. 5. od 18.00 Instalace nádrží na dešťovou vodu

26. 5. od 10.00 Stavba kompostu

27. 5. od 13.00 Po stopách rodiny Wolfrumů v Krásném Březně