Duben na zahradě

Na konci března jsme slavnostně zahájili první sezonu na naší zahradě, počasí nám okamžitě vyšlo vstříc, a tak jsme se mohli pustit do práce. Níže naleznete shrnutí toho, co nás v tomto měsíci čeká, jaké rostliny je nejvhodnější začít pěstovat, a na jakých akcích se budeme moci potkat. Stále platí, že mezi námi uvítáme všechny zájemce komunitní zahradničení (i když to není jedinou náplní činnosti našeho spolku). Pokud jsou mezi čtenáři tací, doporučujeme pokračovat ve čtení na stránce Časté dotazy.

Budujeme zahradu

Máme krásný pozemek, připravené záhony, ale jinak toho zatím moc k dispozici není. Abychom to napravili, šli jsme se poradit s povolanějšími a v kooperaci s Fakultou umění a designu místní univerzity připravujeme návrh možné budoucí podoby zahrady jako celku. Do té doby se zaměříme na obecné úpravy pozemku. Například křoví, kterým je zahrada obrostlá, je plné odpadků nahromaděných za dlouhá léta, kdy nebyl pozemek využíván. Již se nám podařilo vyčistit od odpadků i náletových dřevin část u ulice Erbenova, ale větší kus nás stále čeká. Program na duben je tak jasný – čistit a sbírat. Pytle jsou k dispozici.

Během dubna bychom také chtěli dokončit investice z loňska:

  • Opravu původních laviček (materiál máme, ale potřebujeme vše očistit, natřít a přimontovat).
  • Instalovat velké nádrže na vodu a dovést k nim vodu. Sháníme schopného klempíře na úpravu okapů.
  • Označíme také naši zahradu informačními cedulemi, aby i kolemjdoucí věděli, o co tady jde 🙂

Pěstujeme!

V dubnu je již nejvyšší čas začít se zaplňováním záhonů semeny a sazeničkami. Na záhony lze nyní vysévat téměř všechny druhy zeleniny, mrkev, saláty, červenou řepu, hrách, špenát, ředkvičky. Čím dříve začnete, tím dříve se najíte. Mrkev a spol. bude možné sít i v dalších měsících, ta bude připravena k pozdější spotřebě. Již lze také začít s bylinkami, vysít můžete levanduli, oregano, tymián, majoránku, mátu, šalvěj, čechřici, roketu, kopr, estragon, rozmarýnu… Členům spolku budou k dispozici semena několika desítek druhů, takže si stačí jen říct!

Vysazovat lze i předpěstované sazenice salátu i brokolice, naklíčené brambory nebo křen.

V dubnu budeme chtít vysadit i nějaké keře. Zatím jsme stihli maliny, ale dojde i na rybíz a další.

Pokud si nevíte rady nebo nevíte, jak začít, nevadí. Stačí se ve spolku zeptat a nějak to dáme dohromady. Teď jsme již na zahradě skoro každý den!

Chystané akce

Seznam bude průběžně doplňován.

13. 4. od 15.00 Budování laviček

15. 4. od 15.00 Budování laviček + grilování (roztápíme v 16.00)

29. 4. od 13.00 Budování laviček