Co jsou semínkové bomby (seedbomby)?

Slyšeli jste někdy o semínkových bombách? Jsou to v podstatě kuličky z hlíny, jílu a semínek rostlin. Tyto kuličky lze hodit nebo zasadit kamkoliv a tím zkrášlit okolí nebo i svou vlastní zahrádku. Ve světě jsou poměrně známé jakožto součást guerilla gardeningu, u nás na svou popularitu zatím čekají.

Výroba semínkových bomb je velmi jednoduchá a zajímavá, jde o ideální aktivitu pro děti ve školkách, školách i kroužcích, ale zabaví se i dospělí na nejrůznějších festivalech a jiných akcích.

Ke zhotovení semínkových bomb budete potřebovat

  • Jíl
    Buď jako kompaktní hmotu nebo práškový, červený či bílý. My jsme použili tento práškový, čistě z důvodu snazší manipulace při přípravě. Jíl drží vše pohromadě, když směs zaschne, a také chrání semínka.
  • Zeminu
    Kupovaná směs s příměsí kompostu poslouží výborně, ale pokud máte zdroj z vlastní zahrádky, tím lépe. Zemina semínkům poskytuje výživu a vlhkost.
  • Semínka
    Zde můžete popustit uzdu vaší fantazii, do bomb lze použít letničkové směsi stejně jako bylinkové, vždy ale vybírejte tak, aby skladba rostlin odpovídala vašim geografickým a klimatickým podmínkám a květinám se u vás dobře dařilo.
  • Vodu
    Pokud použijete práškový jíl, budete jí potřebovat mnohem více než v případě, kdy použijete jílovou hmotu (tam možná nepoužijete žádnou).

Další související potřeby

  • Odměrka (kelímek, sklenička…)
  • Lopatka na míchání směsi
  • Lavor nebo něco v čem budete vše zpracovávat
  • Plech či tác, na který budete skládat hotové bomby
  • Voda na mytí rukou (počítejte s tím, že se zašpiníte, ale to je součástí zábavy při výrobě ?)

Kolik materiálu budu potřebovat a kolik seedbomb z něho vyrobím?

Celkem jsme použili přibližně 3kg zeminy, 1kg jílu, 200g semínek a 1 litr vody. Všechna množství jsou orientační, jednotlivé složky přidávejte podle svého citu. Výhodou je, že v tomto případě se nehraje na přesně odvážená množství, důležité je, aby na konci vše drželo při sobě.

Z tohoto množství jsme vyrobili asi 240 seedbomb o velikosti skleněnky.

V jakém poměru se složky mají smíchat?

Zvolili jsme poměr 5:2:0,5 pro zemina:jíl:semínka. Návody na internetu se nicméně v poměrech jednotlivých složek velice liší.

Postup

  1. Do nádoby vsypte zeminu.
  2. Přisypejte jíl (pozor, práší!) a promíchejte.
  3. Přidejte zvolená semínka a směs znova pořádně promíchejte.
  4. Postupně přilévejte vodu a zpracovávejte směs, dokud nemá konzistenci tužšího těsta (nebo modelíny). S vodou šetřete, ať nemáte hmotu příliš lepivou. Pokud se to stane, nic se neděje, prostě přidejte zeminu a míchejte a míchejte.
  5. Když má směs ideální konzistenci, můžete začít s tvarováním jednotlivých seedbomb.
  6. Kuličky skládejte na podložku a nechte je nejméně 24 hodin vyschnout.

Poznámky

Co se týče velikosti, doporučuji vyrábět spíše menší bombičky. Větší kuličky jsou efektnější, ale ne efektivnější, mají paradoxně horší schopnost udržet správnou vlhkost a klima pro dobrý vývoj rostlinek.

Seedbomby je nejlepší „sázet“ na jaře, aby měly květiny čas a klima vyrůst.